گروه روانشناسی زروان
مدیریت اهمال کاری

تعریف اهمال کاری

اهمالکاری، تعلل ورزی، دقیقه نودی و تنبلی از جمله واژگانی هستند که افراد برای نامیدن «به تعویق انداختن کارها» استفاده می‌کنند. این واژگان مختلف، اگرچه بسیار پرکاربرد هستند اما تعریفِ دقیقی از اهمال کاری ارائه نمی‌دهند. به نمونه‌های زیر دقت کنید:

  • از شنبه شروع می‌کنم

  • از فردا شروع می‌کنم

  • از ماه بعد، یک ساعت دیگه یا از سال جدید شروع می‌کنم

  • الآن حوصله ندارم، وقتی که سرحال بودم انجامش میدم

  • هنوز وقت دارم، خیلی زمان نمی‌بره، بعداً انجامش میدم

احتمالاً شما هم جمله‌هایی شبیه به این را شنیده‌اید. این‌ها نمونه‌هایی از فکرها و گفته‌های دقیقه نودی‌ها یا کسانی است که در روان‌شناسی اصطلاحاً اهمال کار نامیده می‌شوند.

در واقع، اهمال‌کاری یعنی وقتی که فردی تصمیم می‌گیرد کاری را انجام دهد یا حداقل متقاعد شده که انجام آن کار برایش سودمند است، حتی اگر خوشایند نباشد. اما بعد، بدون هیچ دلیل و عذر موجهی انجام آن کار را به تعویق می‌اندازد.

با پیامدهای ناخوشایند انجام ندادن کار روبرو می‌شود، ولی،‌ باز هم انجامش نمی‌دهد! بابت انجام ندادن آن کار، احساس ناخوشایند و بدی دارد، خودش را سرزنش می‌کند، اما، باز هم انجامش نمی‌دهد. در نهایت، یا دقیقه نود آن کار را انجام می‌دهد، احتمالاً با کیفیتی پایین‌تر، یا با تأخیرِ قابل توجهی انجامش می‌دهد و یا برای همیشه به دنیای آرزوها و اگرها می‌فرستد.

فرقی نمی‌کند چند بار با خودش تصمیم می‌گیرد که دفعه بعد، طور دیگری عمل کند. فرقی ندارد چند بار خودش را سرزنش کند. چون به احتمال زیاد باز هم اهمال‌کاری می‌کند. مثل یک دانشجوی شبِ امتحانی که هر بار توبه می‌کند و تصمیم می‌گیرد ترم بعد به موقع درس بخواند. اما، ترم بعد، باز هم همان آش و همان کاسه!

پیامدهای منفی تعلل ورزی

اهمال کاری تقریباً همیشه تبعات ناراحت‌کننده و مضری دارد. آدم‌ها ناچارند به خاطر اهمال‌کاری هزینه بپردازند. گاهی این هزینه، تحمل احساس‌های ناخوشایندی مثل شرم، گناه یا اضطراب است و گاهی هم کاهشِ اعتمادبنفس. بعضی از آدم‌ها با دست کشیدن از آرزوها و اهداف مهمِ زندگی‌شان هزینه می‌کنند و بعضی دیگر، با به خطر انداختن روابط بین‌فردی، هزینه اهمالکاری را می‌پردازند.

در این دوره چه خواهید آموخت؟

تغییر دادن اهمال‌کاری، کار ساده‌ای نیست،‌ اما، آن قدر هم دشوار نیست که غیرممکن باشد. پس اگر به اندازه کافی انگیزه دارید و در این کار مصمم هستید حتماً از عهده‌اش برمی‌آیید!

دوره مدیریت اهمال‌کاری می‌تواند در این راه دشوار، چراغی فراهم آورد تا شما دوستان، مسیرِ تغییر را راحت‌تر سپری کنید و بر اهمال‌کاری غلبه کنید. مواردی که در این دوره ارائه خواهد شد، عبارتند از:

۱- تعریف اهمال کاری

در این بخش با تعریف‌های مختلف و علمی اهمال‌کاری آشنا خواهید شد.

۲- دلایل اهمال کاری

در این بخش، دلایل مختلف آدم‌ها برای به تعویق انداختن کارها را خواهید شناخت.

۳- معرفی انواع اهمال کاری

اهمال‌کاری انواع و اقسام مختلفی دارد. در این بخش با تقسیم‌بندی‌های علمی اهمال‌کاری آشنا خواهید شد.

۴- سنجش و تشخیص انواع اهمال کاری

در این بخش یاد می‌گیرید چطور نوع اهمال‌کاری خود را بسنجید و حوزه‌هایی از زندگی‌تان را که تحت تأثیر تعلل‌ورزی قرار گفته است، شناسایی کنید.

۵- ایجاد انگیزه و تعهد برای تغییر

در این بخش یاد می‌گیرید سود و زیان اهمال‌کاری را بررسی کنید و انگیزه‌های خود برای غلبه بر اهمال‌کاری را بشناسید. 

۶- آموزش و تمرین روش‌های سریع و کوتاه‌مدتِ تغییر اهمال کاری

در این بخش چند گام ساده برای ایجاد یک تغییر سریع در تعلل‌ورزی معرفی خواهد شد. این روش‌ها خیلی ساده اما مؤثر هستند، به‌ویژه در کوتاه‌مدت.

۷- آموزش و تمرین روش‌های شناختیِ غلبه بر اهمال کاری

در این بخش روش‌های شناسایی و تغییر افکار را خواهید آموخت. با استفاده از این روش‌های می‌توان اهمال‌کاری را درمان کرد.

۸- آموزش و تمرین روش‌های رفتاری غلبه بر اهمال کاری

در این بخش با روش‌های تغییر رفتارهای ناکارآمد آشنا خواهید شد. به علاوه، مهارت‌های لازم برای غلبه بر اهمال‌کاری را خواهید آموخت؛ از جمله: هدف‌گذاری و مدیریت زمان.

مدرس دوره مدیریت اهمال کاری

این دوره به همت دکتر نجمه طهماسبی تهیه، و با اجازه‌ی رسمی ایشان در پلتفرم‌های گروه زروان منتشر شده است.

دکتر نجمه طهماسبی

دکترای تخصصی روانشناسی بالینی
درمانگر و سوپروایزر طرحواره درمانی
باز کردن واتساپ
پشتیبانی در واتساپ
سلام👋
چطور می تونم کمک کنم؟
برای پیام به پشتیبانی در واتساپ، روی دکمه زیر کلیک کنید